30.06.2017

Objenin Ötesindeki Kadını Görebilmek




Dünyanın en özgür yerinde, dokuz metrekarelik odamda; bana eşlik eden çekirgelerin sesi ve şekersiz kahvemin eşliğinde yazıyorum bu cümleleri. Bu satırlar; bize anlatılmak istenmeyeni anlatmak, düşünülmesi gereksiz gösterilenin gerekliliğini arz etmek adına yazılmıştır. Umarım cümlelerime yüklediğim manalar bizleri bir adım öteye taşıyabilir. Yazıma tanımlamak istediğim bir soruyla devam edelim.


Kimdir objenin ötesindeki kadın ? Daha doğrusu kadınlar demeliyim. Açıklamaya başlamadan önce arasındaki farkları görebilmek adına objenin tanımını yapalım. Obje (nesne): "Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi olan her türlü cansız varlık, şey." (TDK). Peki yaşadığımız bu dünyada ötekileştirdiğimiz, değer vermediğimiz ya da değersizleştirdiğimiz obje midir kadın ? Reklamlarda tanıtılan üründen daha çok ön planda olan bir dikkat çekme aracı mıdır kadın ? Değersiz bir nesne midir ? Sokaklarda satılmak istenen ürün için duvarları süsleyen poster midir kadın ? İşten yorgun halde gelip erkek televizyon izlerken yemek yapmak zorunda olan aşçı mıdır kadın ? Erkek televizyon izlemeye devam ederken bulaşık yıkamak zorunda olan bulaşıkçı mıdır kadın ? Sahi nedir bu kadın ? Eşim şunu yaparsam ne der, böyle veya şöyle olursa mahalle ne der diye kara kara düşünen midir kadın ?

Anladım ki bu aciz beynim bu soruları cevaplamak konusunda yorgun ve bir o kadar da aciz. Ve soğuyan kahvemi yudumlarken aklıma ansızın gelen Virginia Woolfa ait bir sözüde paylaşmak isterim sizlerle. " Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın. "  Sizce gerçekten de öyle değil mi ? Ekonomik özgürlüğüne ulaşamamış, toplum denilen bir organizma tarafından acımasızca irdelenmiş, başkaları ne düşünür diye kendi düşüncesinin verdiği huzurun ardından gidememiş onca masum kadın geldi aklıma.

Kelimelerim, son yudumunu içmekte olduğum kahvem gibi yavaş yavaş tükenirken sizlere Virginia Woolftan son bir sözle veda etmek istiyorum: " Demek istiyorum ki, kadın nedir ? Sizi temin ederim ki bilmiyorum. Sizinde bildiğinizi düşünmüyorum. " Saygı ve sevgilerimle...



50 yorum:

  1. Kadın tahtını terk edeli meydana geldi tüm bunlar evet ne yazık ki kadın bilerek tahtını terk etti ve şimdi nereye koysan uyum sağlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzda ki derin manayı anlayabiliyorum. Haklısınız. Elbette bunların yanında zorla tahtından edilen onca masum kadın da var. Yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla.

      Sil
  2. Kadına da erkeğe de hak ettiği değer verilse bunlar yaşanmaz diye düşünüyorum. Biz özgürlüğü bile yanlış yorumluyoruz maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Hem yanlış yorumluyoruz hem de gerçek manada anlamını bilmiyoruz belkide. Değerli yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  3. Şu an Türkiye'deki çoğu mevzunun, çoğu gündemin anadamarı olan şey kadın. Alınıp verilemeyen, devamlı eleştirilen, fikirlerinden çok cinsiyetiyle değerlendirilen, sebepsiz yere kötü kadın muamelesi gören şey. Gündemde olmasa dahi devamlı halk içinde de böyle değil mi durum? Bence kadınları konuşmayı hatta insanlar hakkında konuşmayı artık bırakıp fikirler, durumlar hakkında konuşmalıyız. En ileri ülkelerin yaptığı şey bu. Neden gerilemek için bu kadar çaba sarf ediyoruz ki?

    Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu doğru. Çok haklısın. Bu kadar gündem de olmasına rağmen hala hak ettiği noktaya gelememiş olması da çok manidar. Esasında sadece halk içerisinde ki bakış açısı değiştirilebilse genel manada farkındalık yaratmak için bu ilk adım olurdu. Fikirlerin değer görmediği, irdelendiği bir yerde çabalamak çok zor. Çok haklısın. Zaman ayırdığın için ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. Hep bir şekilde bastırılan, duyguları sömürülendir kadın. Ya da şöyle diyeyim bizim ülkemizde en çok böyle. Dediğiniz gibi, objeden önce kadın gösteriliyor neden? Çünkü anca öyle dikkat çekiliyor, auto showlarda, fuarlarda, reklamlarda, her alanda her yerde "görünümüne dikkat eden" başlığı altındaki ilanlarıyla bile hep bir kadın ön planda. Bu yüzden belki de bu kadar değersizleştiriliyor herkesin gözünde. Aslında en değerli ama işte, ne yazık ki farklı yansıtılıyor. Üzücü.
    Güzel bir yazı olmuş, tam yerinde tespitleriyle kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle güzel ifade ettiniz ki üzerine ekleyecek bir şey bulamadım. Umarım daha fazla farkındalık yaratarak bu düşünce yapısını değiştirebiliriz. Saygı ve sevgilerimle. çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Şu an yaşadığımız dönemde kadın-kadını anlamıyorken bir erkekten kadını anlamasını beklemek,saygı duymasını sağlamak daha zor oluyor. Önce kadının halinden kadın anlamalı. "Feministleri bitiricez!""Kadın dediğin kocasının dizinin dibinde oturur" "Açık giyinmiş hak etmiş" gibi şeyleri kadınlar söylüyorken ne yazıkki daha çok yol kat etmemiz lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru haklısınız. Dediğiniz gibi kadın kadını anlamazken birde kadınların bunları söylüyor olması gerçekten çok dramatik. Değerli yorumun için çok teşekkür ederim...

      Sil
  6. Bir toplumun oluşumu da kadındır, yıkımı da. Şimdilerde değersizleştirilen kadın yıkıma doğru yol almakta. Bu yıkıma direnen küçük topluluklar olsa da topyekün bir hareket sağlanmadığı sürece ne kadar yükselebilir bir toplum. Kadını farklı mevkilere yerleştiren sistemden ötürü sorgulanır oldu kadınlık. Hudutlar dahilinde kalamayınca zedelenmeler oluştu. Bir ad kaldı geriye sadece içi bomboş bir kadın. Yoksa çok mu fazla haksızlık ediyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru ifade ettiniz. Elbette haksızlık etmediniz. Bende katılıyorum size. Umarım bundan sonra kayıtsız kalmaz ve hep birlikte toplu halde mücadele ederiz. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  7. Toplumlar kadinlari otekilestiriyor, nesnelestiriyor, ki ne yazik ki bu cok kotu bir durum. Kadin bir toplumu kalkindirabilecek bir guce bile sahipken, bu derece ozgurlugunun(!) dahi kisitlaniyor olmasi, uzucu! Kadina her acidan haksizlik yapan zihniyetlerin ortadan yok olmasi dilegiyle!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef ne yazık ki öyle. Haklısınız. Umarım dediğiniz gibi bu zihniyet bir gün yok olur. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. kadın için elbette çok şey söylenebilir fakat insana değer verilmeyen bir yerde çok da önemli olacağını sanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok haklısın. Zaten sadece insan olduğu için insana değer verebilseydik bu günlere gelmezdik, kadın erkek eşitsizliğini hiç konuşmazdık. Değerli yorumun için teşekkür ederim...

      Sil
  9. " Demek istiyorum ki, kadın nedir ? Sizi temin ederim ki bilmiyorum. Sizinde bildiğinizi düşünmüyorum. "Virginia Woolf'a katılmamla birlikte "İnsan nedir?" sorusunun cevabı aranmalı belki de!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Belkide insan nedir sorusu iyi anlaşılmış olsa hiç bir sıkıntımız kalmayacak. Yorumunuz için çok teşekkür ederim...

      Sil
  10. Neyse ki parasını kazanan kendine dair bir hayatı olan özgür bir kadınım :) Şanslı kadınlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olduğunuz için çok mutluyum :) Umarım bütün kadınlarımız öyle olur :) Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Kadın da erkek de önce insan değil midir? ozge uvnlcn'ın sözlerine katılıyorum. Önce insan olarak değerli olunmalı.
    "Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın." Bu söz burada ne kadar geçerlidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette önce insan olarak değerli olunmalı. İnsanlara değer verildiği taktirde hiç bir problem kalmaz. Yeterli paranız, kendine ait bir odanız ve boş zamanınız var ise sizi yazmaktan ne alıkoyabilir ? Ve yazmak lazım; insanların ne dediklerini düşünmeden, yazma eyleminin ruhu özgür bıraktığını düşünerek. Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için müteşekkirim.

      Sil
  12. ANNEM HEP OKU DER.OKU Kİ İLERDE BAŞINI BİRİLERİ İÇİN EĞMEK,HAKSIZLIĞA SUSMAK ZORUNDA KALMA DER.BEN BİR KADININ NE KADAR GÜÇLÜ OLABİLECEĞİNİ ANNEMDEN ÖĞRENDİM.BANA KÜÇÜKKEN SORDUKLARI ZAMAN ANNEM GİBİ GÜÇLÜ BİR KADIN OLMAK İSTERİM DEMEYE UTANIRDIM HEP.DOKTOR OLACAĞIM DERDİM.

    AMA OLACAĞIM.DOKTOR DA OLACAĞIM,ANNEM GİBİ KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE DURMASINI BİLEN DİMDİK BİR KADIN DA.ALLAH'IN İZNİYLE İNŞALLAH,BİR KIZIM OLURSA O DA BENİ ÖRNEK ALSIN İSTERİM HEP.YİNE ALLAH'IN İZNİYLE BİR OĞLUM OLURSA DA EŞİNE,EŞİNİ DE GEÇTİM BÜTÜN KADINLARA NASIL DAVRANILACAĞINI BENDEN ÖĞRENSİN İSTERİM.UMARIM BİR GÜN BU HAYALİM DE GERÇEK OLUR.

    HARİKA BİR YAZIYDI.KADIN BULAŞIK YIKAMAK ZORUNDA,YEMEK YAPMAK ZORUNDA DEĞİL.KADIN KOCASININ İSTEĞİYLE ''EV HANIMI'' OLMAK GİBİ BİR ZORUNLULUĞA DA SAHİP DEĞİL.KADIN ÖZGÜR.

    HARİKA BİR YAZIYDI,TEŞEKKÜR EDERİM...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneniz size pek kıymetli tavsiyeler vermiş. Ne mutlu ona ki sizin gibi değerli bir evlat yetiştirmiş. Umarım doktorda olursunuz. Olmasanız bile siz almanız gerekeni almış bilinçli bir insansınız kadın olmanın ötesinde. Önemli olanda bu. Umarım çok değerli evlatlarınız olur.
      Yazımı beğenmenize çok sevindim. Bu harika yorum için bende teşekkür ederim...

      Sil
  13. Virginia Woolf'un en sevdiğim kitabıdır 'kendine ait bir oda' Kendi blogumda da kitaptan uzun bir alıntı yapmıştım. Evet kadının dünya üzerindeki yeri ne yazık ki olması gerektiği yerde değil:( Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde en sevdiğim kitabıdır. Altını çize çize, hazmede hazmede okumuştum. O kadar güzel cümleler var ki alıntı yapmamak elde değil...
      Haklısın, maalesef olması gerektiği yerde değil :( Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim...

      Sil
  14. Beni mazur görmeni rica ederek başlıyorum,ilk denememde bloğuna girememiştim diye hatırlıyorum. Lakin hafızama da güvenmiyorum açıkçası. Ama üstüne gitmeliydim.
    Bana bıraktığın yorumların gerçekten çok güzeller. Şimdi de yayınını okuduktan sonra, beni neden anladığını fark etmiş oldum.
    Yaşı bayağı ilerlemiş bir kadın olarak, yukarıda maddelediğin zorlanılan konuların çoğundan nasibimi ben de aldım. Ama mücadeleci yapım nedeniyle çok yara almadım. Bloğumda yazarken ise acaba kötü mü düşünülür diye hiç çekincem olmadı. Nihayetinde herkes aynı düşünmek zorunda değil. Ben metrekaremde özgürce yazmama devam edeceğim.
    Kadınların toplumdaki yerlerinin hâlâ tetikte olmasının birçok nedeni var. Hani eğitimden diyeceğim ama benim hayatımdaki en değerli varlık olması gereken babamın, eğitimin hasını almasına ve mesleğine rağmen anneme uyguladığı maddi ve manevi işkenceleri küçük yaşlarda seyretmem, benim hep tedbirli ve hazırlıklı olmama yaradı. Kendimi ezdirmedim. Kadınların düştükleri, bazen de kendilerini düşürdükleri durumlara üzülürüm. Ama biz önce Allah, sonra bize emanetiz. Haklarımıza sahip çıkmalıyız.
    Bu konudaki anlayışını çok takdir ettim. Diğer yazılarına da göz atmak üzere ayrılırken, kalemine sağlık diyorum. İyi geceler oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazur görmekte ne kelime, yazdığın her bir harfin adedince teşekkür ederim. Elbette herkes aynı düşünmek zorunda değil. Farklı düşünmek bizim zenginliğimiz.
      Metrekarende özgürce yazmaya devam et, devam et ki bizler o güzel yazılarınla mutlu olalım. Geçmişte maruz kaldıkların üzücü anılara üzüldüm. Umarım gelecek günler hepimiz için daha güzel olur. Beni mutlu eden bu değerli yorumun için çok teşekkür ederim ablacım. Hayırlı geceler dilerim :)

      Sil
  15. Harf adedince teşekkür, bu sözler çok güzel. Yazacağım inşallah yavrum. Yorumlar da yapacağım Allah izin verdiği sürece. Değişik konularda da taslaklar hazırlıyorum. Ben insan hâllerini çok önemsiyorum.
    Yaşadıklarım geçti gitti ama beni biraz yaralı bıraktılar. Oğlumu kaybettiğim için, senin gibi değerli bir oğlumu fark edince mutluluğumu anlatamam. Dilerim makûl uzunlukta sürede (benim yaşım itibariyle ) hep birbirimizi okur, değişik şeyleri paylaşırız oğlum. Şimdi de saat ilerledi. Geceleri girebiliyorum internete. İyi geceler oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırladığın yeni yazıları heyecanla bekleyeceğim. Kaybına üzüldüm, mekanı cennet olsun. Bende sizin gibi değerli bir ablamı tanıdığım için çok mutlu oldum. Allah sağlıklı ömür versin inşallah. Elbette okuruz, yeni yazılar paylaşırız inşallah. Tekrar teşekkürler. Hayırlı geceler :)

      Sil
  16. Kendine ait bir oda kitabı en çok etkilendiğim ve bir o kadar da tesptlerin doğruluğu açısından utandığım bir kitaptır. Kadınlar ve erkekler genel düzende o kadar alıştırılıyor ve kadınların ötekileştirilmeleri normal hale geliyor ki bu düzen böyle gidiyor. Ama yeni nesilden umutluyum çünkü empati yeteneği çok daha gelişmiş bir nesil geliyor. (Geleceğine inanıyorum). Kaleminize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkilenmemek elde değil, her bir hücreme nüfuz eden bir kitap oldu benim içinde. Ben sizin kadar umutlu değilim ama umarım haksız çıkarım.Bu değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim...

      Sil
  17. Çok güzel noktalara değinmişsiniz teşekkürler. Biz ilk olarak insan olalım, sonra yüklenelim diğer misyonları. Biz insanlığın hakkını veremiyoruz evvelâ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp bu değerli yorumu esirgemediğiniz için teşekkürler. Haklısın. Evvela insan olalım, düğer misyonları tamamlarız zaman ile. Tekrar teşekkürler. Sevgilerle...

      Sil
  18. Aklıma ilk gelen cevap: Toplumda cahillik oranı en yüksek olan cinsiyettir. doğu ve g. doğuda neredeyse 6-7 milyon okur yazar olmayan vardır ve neredeyse tamamı kadındır. Üstüne de diplomalı cahilleri eklediğinizde, siz hesaplayın oranı. Bu kadınların yetiştirdiği çocukları da ilave edin üstüne. Özet olarak: Toplumun büyük çoğunluğu cahil ve cahil toplumun kadına verdiği değeri de siz düşünün.
    Biraz sert mi oldu ne! Uzun hikaye .:) Bence yanlış yönlerde bakılıyor sorunlara. İçinde yaşadığımız toplumu düşündüğümüzde her şey kabak gibi ortada değil mi sizce de?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bu cahillik oranını azaltamadığımız sürece, kadınları değersizleştirmeye devam edenleri azaltamayacağız. Umarım gelecek daha güzel olur...

      Sil
  19. Kadın çoklu düşünen, ayrıntıları kaçırmayan, her yerde alanda var olmaya çalışan, herşeye yetmeye çabalayan üstün bir varlıktır bence. Daha yazacak şey var lakin vaktim kısıtlı şöyle bir merhaba deyip kaçayım. Daha ayrıntılı bir inceleme için daha sonra yeniden tekrar tekrar geleceğim. Görüşmek üzere yazınızı beğendim bu arada ;) Başarılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerine harfi harfine katılıyorum :) Kısıtlı vaktini ayırıp merhaba dediğiniz için müteşekkirim :) Çok çok teşekkür ederim. Saygı ve sevgilerimle. Görüşmek üzere.
      Sizlere de başarılar dilerim :)

      Sil
  20. Kadın; bir hücrenin çekirdeği, bu çekirdeği çevreleyen geri kalan tüm hücresel yapılarda erkek desem ne kadar anlaşılırım acaba?
    Biri olmadan diğerinin olmadığı, uygun bir ortaklıkta sınırsız var oluşun temel kaynakları olmalarına rağmen bunun farkında bile değiller.
    Bana bunları yazmamı sağlayan güzel paylaşımın için teşekkürler ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gayet net anladım :) katılıyorum sana :)
      Öyle güzel tarif ettin ki :) Asıl ben teşekkür ederim zaman ayırıp yorum yaptığın için :)

      Sil
  21. Merhaba :)
    Blog keşif etkinliğinden gelip böyle duyarlı bir yazar ve blogla karşılaşmak çok güzel...
    Benim gözümde kadın yaratılmışların en kıymetlisidir. Özeldir ve özel olduğu ona sunulan her güzellikten bellidir. Fakat kendini kadından üstün gören erkek her çağda kadını zor durumda bırakmıştır. Kadının yaşadığı sorunlar bu çağda artmakla beraber yalnızca bu çağa ait değildir... Her türlü sıkıntıya rağmen kadın değerini unutmamalı ve ona göre ilerlemelidir. Evet, asla bir obje değildir kadın lakin çok şeydir... Bizleri düşünmeye sevk ettiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :)
      Bende bu karşılaşmamızdan dolayı çok memnunum.
      Kadını öyle güzel cümlelerle ve öyle doğru bir şekilde tasvir ettiniz ki yüreğinize sağlık. Gerçekten bu bahsettiğimiz konuda aylarca konuşulabilir, sayfalarca yazılabilir. Fakat ne kadar çok konuşursak konuşalım hep bir şeyler yetersiz kalıyor, zihinlerde anlam kazanmıyor. Azıcıkta olsa farkındalık yaratabildiysem ne mutlu bana. Zaman ayırdığınız için ve bu değerli yorumunuz için ben de çok teşekkür ederim.

      Sil
  22. Kısaca söylüyorum KADIN=HAYAT

    Anneniz iki gun evdeN gitse acliktan nefesimiz kokar be..

    Eşiniz de buna dahil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadın eşittir hayat haklısınız :)
      Açlık kısmına katılmıyorum ama çoğu kişi için öyle :)

      Sil
  23. Merhaba güzel bir yazı olmuş,kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Sevgilerimle.

      Sil
  24. kadını seks objesi olarak gören zihniyetlerde var mesela.. Virginia Woolfa'un " Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın. " sözü bence kadının fikir ve ekonomik özgürlüğünün elinde olmasını sağlayabilecek bir güzel ve mantıklı bir söz olmuş..objenin ötesindeki kadını görebilmek adına güzel bir yazı olmuş,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tür zihniyetler hayat var olduğu sürece var olacak.keşke hiç var olmasalardı. Kadını bir obje olarak görmek ona yapılabilecek en büyük kötülüktür...
      Gerçekten de muazzam yazmış Virginia Woolf... Ne desem az ne söylesem yetersiz onun cümlelerinin yanında. Beğenmenize sevindim. Bu değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim...

      Sil
  25. Virginia Woolf'tan alıntı yapmanız ne güzel! Ayrıca tam da ihtiyacım olan bir yazıydı. İyi ki denk gelmişim. Kaleminize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Virgina dizeleriyle beni benden alan, beni büyüleyen bir yazar. Azıcıkta olsa ihtiyacınızı karşılayabildiyse yazım ne mutlu bana. Değerli cümleleriniz için müteşekkirim. Saygılarımla...

      Sil

Önemli Notlar

1-)Hiçbir hesabınız yoksa bile rumuz belirterek anonim olarak yorum yapabilirsiniz.
2-)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için "beni bilgilendir" kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.
3-)Yorumlarınız benim için çok değerlidir.Lütfen olumlu-olumsuz düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Hayat paylaşınca güzel :)

Copyright © 2011-2021 I © Sitede yer alan tüm içerikler Meczup Yazar'a aittir. Hiçbir şekilde KULLANILAMAZ. MECZUP YAZAR