19.08.2017

Bibliyoman Ne Demektir ? Bibliyomani Hastası Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız ?


Son zamanlarda duyduğum en ilginç kelimelerden birisidir bibliyoman. Peki nedir bu bibliyoman ? Bibliyomani hastası olduğunuzu nasıl anlarsınız ? Kitaplarla ilgili bu hastalığı duyduğunuzda eminim çok şaşıracaksınız.

 
Kitap dediğimizde hemen hemen hepimizin aklına pozitif cümleler gelir. Hele hele kitap ve hastalık kelimesini asla yan yana düşünemeyiz. Ama artık düşünmenin vakti geldi. İşte karşınızda duyduğum en ilginç hastalıklardan birisi: Bibliyomani.

Öncelikle bibliyoman nedir ? sorusunun cevabını açıklayalım. Bibliyoman; Fransızcada Bibliomane isminden gelen bir kelimedir ve Türkçe'mizde Kitap Düşkünü olarak adlandırılır. (Türk Dil Kurumu ) Bibliyomani ise yine fransızca Bibliomanie isminden gelir ve Türkçe'mizde Kitap Düşkünlüğü olarak adlandırılır. ( Türk Dil Kurumu )

Bibliyomani hastalık derecesinde olan bir kitap düşkünlüğüdür. Bibliyomani hastası kimse, kitabı okumak için almaz. Kitap satın almak, onun için hastalık derecesinde bir arzudur. İçten içe kitap satın alma isteği duyar. Ve kitap satın almadan bu duygudan kurtulamaz. Kitap toplama hastalığı olarakta bilinen bibliyomani, psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Aklıma gelen bir soru var oda şu ki uzun süre bu hastalığa sahip birisi tedavisini tamamladıktan sonra kütüphanesinde bulunan onca kitabı okumak ister mi istemez mi ? Belki de kütüphanesinde bulunan kitapları okumak onu mutlu bile edebilir. Kim bilir, belki de.

SONUÇ:

Bir kitap sever olarak tesadüfen rastladığım bibliyoman kelimesini sizlere anlatmak istedim. Her ne kadar hastalık ve kitap kelimesini yan yana düşünmek istemesem de bibliyomani adı verilen bu psikolojik rahatsızlığı göz ardı etmemek gerekir. Sahi siz  okumayacağınızı bildiğiniz bir kitabı hiç satın aldığınız oldu mu ? Benimle paylaşırsanız sevinirim. Sevgilerimle.

32 yorum:

  1. Çok şaşırdım. Bu teşhise sanırım ilkokul öncesinden beri sahipmişim de henüz haberim oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok artık :) Bence hasta değilsinizdir öyle düşünmeyin. Bibliyomani hastaları 1000 lerce kitap alıyormuş. Siz hiç okumadığınız kitaplar aldınız mı ?

      Sil
  2. sanırım buradan yorum yapmam gerekiyormuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru yerdesin :) Farkı anlamışsındır sanırım :)

      Sil
  3. Okumayacağımı bildiğim kitabı alma gibi bir durumum olmadı.Demekki hasta değilmişim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu satın alma durumu bir kaç kitapla ilgili değil zaten. Söz konusu olan 1000 lerce kitap. Hasta olmadığınıza sevindim.

      Sil
  4. Çok ilginç, giymeyeceğin kıyafeti almak gibi. Kişiler için bir nevi terapi yerine geçiyor demek ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de çok ilginç bir hastalık. Galiba bir nevi terapi yerine geçiyor dediğiniz gibi.

      Sil
  5. Bir süre önce kendime dur dedim :) Ne zaman dışarı çıksam kitap alıyordum; ama okumayacağımı bildiğim kitapları da almam. Vaktim olur da geç ölürsem hepsini okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dur demenizin vakti gelmiş :) Ama okumayacağınız kitapları almadığınız için bunda pek bir sakınca yok ama elde ki kitapları bitirmeden çokta kitap almamak lazım değil mi :) Allah ömür versin. Umarım hepsini güzel günlerde okursunuz :)

      Sil
  6. Yenmiş olduğunuza çok sevindim. Umarım şuan önceden satın aldıklarınızı okuyorsunuzdur. Hatta içlerinde okumayacaklarınız var ise okuyacaklarınızla takas edebilirsiniz. Tekrar iyi olduğunuza sevindim...

    YanıtlaSil
  7. böyle bir hastalık olduğunu biliyordum.fakat benim yakalanabileceğim en son hastalık olabilir.çünkü bir kitabı okurum ondan sonra kütüphanemi oluşturmak için satın alırım genellikle sahaflardan temin ederim en sağlıklı yolda budur bence..kitapları kapitalizmden uzak tutmak gerek (: iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce okuyup sonra satın almak gerçekten mantıklı bir yaklaşım sizi tebrik ederim :)
      Bende sizin gibiyim olabildiğince makul yoldan satın almaya çalışırım. Fakat fiyatlar gereğinden fazla pahalı olunca bazen satın almaktansa almamak daha mantıklı oluyor. Düşüncelerini esirgemediğin için çok teşekkür ederim. Hayırlı günler (:

      Sil
  8. Vay canına, evet var gerçekten var bu hastalığa yakalanmış arkadaşlarım. Onlar şimdi bibliyomani mi ? enteresan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten ilginç bir psikolojik hastalık. Evet onlar şimdi bibliyomani hastası eğer sadece kitabı sahip olmak için topluyorsa. Tabi söz konusu yüzlerce belkide binlerce kitap toplama eylemi. Vakit ayırıp düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  9. Peki bunun anti-bibliyomani versiyonu da mevcut mu ya da onun için bir hastalık falan. Bende hastayımdır ya, sevmiyor değilim aslında, hastayım ben. O yüzden okumuyorum yani. :D

    Etrafımda bolca bu insan tiplerinden var. Fakat bu hastalıktan haberim yoktu. Genellikle bayan cinsiyetlerde görünüyor sanırım, erkeklerde daha böyle bir kitap düşkünlüğü görmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani demek istediğin kitap satın almama hastalığımı ? :) Kafam karıştı şuan :)
      Erkek bayan ayrımı yok herkes bibliyomani hastası olabilir. Sen satın aldığın kitapları oku hasta olma, bibliyoman olmak pek iyi değil. Düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Böyle bir hastalıktan hiç haberim yoktu bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.
    Bir kaç kitap bende de olmuştur alıp okumadığım.
    İyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde daha önce böyle bir kitap toplama hastalığından haberim yoktu tesadüfen öğrendim bende. Bir kaç kitap alıp okumamakta zarar yok hemen hemen hepimiz yapmışızdır bunu. Vakit ayırıp düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Evet hepimiz yapmışızdır. Rica ederim.

      Sil
  11. Bir kitapsever olarak hiç okumayacağım bir kitabı satın almadım. Sadece bir kez bir kitap söyleşisine katılmıştım, kitabı almayı da düşünmüyordum ama yazar hanım o kadar enerjik ve sempatikti ki dayanamayıp imzalatmak için aldım:) hala kitaplığımda okunmadan duruyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bu kitap toplama hastalığını ilk kez duymuştum bende. Sizin durumunuz çok masumane hiç sakıncası yok bence :) Ayrıca ilerde bir gün belki okursunuz :) Hatta bence okumalısınız :) Düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  12. Çok şükür sağlıklıymışım. Degisik bir hastalik ismi cok sasirdim. Hic duymamisim bu zamana kadar. Bilgilendiri yazi icin tesekkrler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıklı olmanıza çok sevindim :) Bibliyomani hastalığı gerçekten çok farklı bir hastalık türü gerçekten de. Bende bibliyoman kelimesini ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Ben teşekkür ederim düşüncelerini paylaştığın için :)

      Sil
  13. İlk defa duydum böyle bir hastalık olduğunu. Neyse ki benim yakalanma şansım pek yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilk kez duymuştum böyle bir hastalığın olduğunu :)
      Hatta kitap ve hastalık kelimesini yan yana bile düşünemezdim doğrusu :)
      Umarım hiçbirimiz yakalanmayız :)

      Sil
  14. Bibliyoman böyle bende farklı şeyler canlandırdı.
    Ne bileyim biblo gibi sabit durmayı zorunluluk gibi hisseden bir adam.
    Ya da, bir şarkı sözü gibi: Oooo biblio maan nooo bibliyo maaan...
    ahaha neyse ilginç bir hastalık imiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de sizde epey farklı şeyler canlandırmış :)
      Hayal gücünüz gerçekten de harika :)

      Sil
  15. Şimdi ben satın alıp sonradan vazgeçebiliyorum okumaktan var mıdır bir hastalık ben de😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha emini olun herkes de biraz var bu durumdan (:
      Ama sürekli satın alıp hiç okumuyorsanız bu tehlikeli bir durum olabilir. Sizde bibliyomani hastası olabilirsiniz o zaman belki de (:

      Sil
  16. Yazıyı ilk okuduğumda sanırım ben hastayım dedim. Kitapları çok seviyorum ve düşkünüm evet. Okumayacağım bir satın almam. Şöyle bir durumum da var tabii; kitap aldığım zaman aklım alamadığım kitaplarda kalıyor:))) bu hastalık olabilir:) Kitap alışverişi en sevdiğim alışveriş. Bu durumda tam olarak bibliyoman oluyor muyum bilmiyorum. ben de bloğumda ''Bibliyoterapi'' (kitaplarla iyileşme) konusunu yazmıştım. Birbirine iki zıt konu, biri hastalık, biri iyileşme) Şuna inanıyorum sadece; her kitabın bir zamanı vardır. Yani bir kitabı alır almaz hemen okumazsın. O an o kitaba elin gitmez, hazır hissetmezsin. Aldıktan 1 sene sonra okuyabilirsin. Çünkü gerçekten zamanları vardır. Hastalık mı benimki bilmiyorum? :)) Yazın çok bilgilendirici olmuş, öğrenmiş oldum, emeğine sağlık. Yaaa ama kitaplar hasta etmez ki:)) Ben de senin gibi düşünüyorum, hastalık ve kitap kelimesi yan yana gelmemeli. Bu yazı kafamı karıştırdı, sevmedim ben bu kelimeyi hiç:( :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumayacağını bildiğin bir kitabı satın almıyorsan o zaman hasta değilsin tabi ki de. Ama ilerde okurum diye sürekli kitap alırsan hastada olabilirsin (: Aslında kitapsever herkesin aklı almak isteyipte alamadığı kitaplarda kalıyor. Bende öyleyim. Uzun süredir aklımda almak isteyipte alamadığım kitaplar var (: Bence bu hastalık değil. Ya da hepimiz hastayız da farkında değiliz (: Bilemiyorum ama kitapların hastalığı da güzeldir diye düşünüyorum (: Tabi yaşayan bilir güzel mi değil mi...Evet bibliyo terapi hakkında yazdığın yazını okumuştum. Oda farklı bir konuydu. Bende sana katılıyorum. Bazen biz kitabı seçeriz. Bazende kitap bizi seçer. Her şey bir tevafuk. Seçimlerimizde öyle. Açıkçası kitap ve hastalık kelimesi kulağa hoş gelmiyor haklısın. Keşke bibliyomani hastası birisi bu yazımı okusa da bize de bilgi verse bibliyomani nasıl bir hastalık yada duygu acaba. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumun için (: Saygılarımla. Vesselam...

      Sil

Önemli Notlar

1-)Hiçbir hesabınız yoksa bile rumuz belirterek anonim olarak yorum yapabilirsiniz.
2-)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için "beni bilgilendir" kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.
3-)Yorumlarınız benim için çok değerlidir.Lütfen olumlu-olumsuz düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Hayat paylaşınca güzel :)

Copyright © 2011-2021 I © Sitede yer alan tüm içerikler Meczup Yazar'a aittir. Hiçbir şekilde KULLANILAMAZ. MECZUP YAZAR