26.08.2017

Neden Kolay Para Harcıyoruz ?


Para kazanmanın zorluklarını hepimiz biliyoruz. Peki para kazanmak bu kadar zorken paramızı neden bu kadar kolay harcıyoruz ? Gelin çok para harcamamıza sebep olan nedenleri hep beraber inceleyelim.



Ne kadar para kazandığımızdan daha önemli olan bir soru ise ne kadar para harcadığımızdır. Hepimiz kendi kendimize hiç gereksiz harcama yapmadığımızı savunsakta yinede harcamalarımıza baktığımızda çok para harcadığımız ortada. Çok para harcamak ve ya gereksiz harcama yapmak sizin için sorun olmaya bilir Taki harcadığımız para kazandığımızdan fazla olana dek. Zor şartlarda para kazandığımız halde neden kolay para harcıyoruz gelin madde madde inceleyelim.

# 9.99 ( 9 lira 99 kuruş )

Hemen hemen her yerde buna benzer kuruşlu fiyatlar görmemiz mümkün. Her ne hikmetse o artan 1 kuruşu para üzeri olarak bir türlü olamıyoruz. Ne hikmetse biz tüketiciler bu kuruşlu rakamları gördüğümüzde ucuz hissine kapılıyor ve bir şekilde alışveriş yapmak durumunda kalıyoruz. Bu sayede kolay bir şekilde çok para harcıyoruz.

# %50 İndirim

Gözümüzü çevirdiğimiz her yerde bir indirim çılgınlığı var. Öyle bir algı var ki sanki satıcılar bedava satıyor. %30 %40 hatta %50 ye varan indirim yazıları bilinç altımıza sürekli olarak ürünü almamıza yönelik mesaj veriyor. Unutmayın ki herhangi bir ürünün üretim maliyetini bilmediğimiz için %50 indirim bizim için hiç bir anlam ifade etmemelidir. Zor kazandığımız paramızı kolay bir şekilde harcamamalıyız.

# Müziğin Müşterideki Etkisi

Müziğin insan üzerinde ki rahatlatıcı etkisi malum hepimizin bildiği bir konu. Ve hemen hemen her yer müzik eşliğinde satış yapıyor. Müziğin ritmine takılıp kontrolü kaybediyoruz kimi zaman. Ve yine farkına bile varamadan çok para harcıyoruz ister istemez.


Peki Çok Para Harcamamak İçin Ne Yapmalıyız ?


# Alışverişe çıkmadan önce alacaklarınızı bir kağıda madde madde yazın.
# İhtiyaçlarınızı gözden geçirin ve her bir ürünü satın alırken gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun.
# Ay sonuna kadar faturalarınızı biriktirin ve bu sayede harcamalarınızı analiz ederek hatalarınızdan dersler alın.

Yukarıdaki maddeleri uyguladığınızda eminim çok para harcamaktan kurtulacak ve zor kazandığımız parayı daha faydalı kullanacağımızdan eminim.


SONUÇ:

Maddeler halinde neden kolay bir şekilde çok para harcadığımızı anlatmaya çalıştım. Madem ki kolay para kazanamıyoruz neden kolay para harcayalım ki. Ha ben zaten çok kazanıyorum diyorsanız o zaman çok para harcayabilirsiniz elbette :) Sizde eklemek istediğiniz ve ya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Saygı ve Sevgilerimle...

59 yorum:

  1. Çok doğru bir konuya temas etmişsin. Dediğin gibi o kadar çok pazarlama taktiği var ki. Birinde olmasa diğerinde tuzağa düşüveriyoruz bir şekilde. Son hamleyi yapmadan önce istek mi, ihtiyaç mı onu sorgulamakta fayda var, sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Bir şekilde farkında olmadan çok paralar harcıyoruz. Evet doğru son hamleden önce sorgulamak en iyisi :)
      Bu değerli yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. %50 + %50 indirim yapanlar bile var. Demek ki iyi para kazanıyor bu satıcılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki ilk başta ürün fiyatını çok yüksek belirliyorlar sonra o belirlenen para da indirim yapılıyor ve yine istedikleri paraya satıyorlar. Bizde indirim var sanarak çok para harcamaya devam ediyoruz maalesef.

      Sil
  3. Reklamlar, hayat şartları ve biraz da gösteriş merakı insanları ihtiyacı olmayan şeyleri almaya itiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız maalesef öyle oluyor ve bir şekilde bizde para harcayarak mutlu olmaya çalışıyoruz.

      Sil
  4. Özellikle markete giderken liste yapmak çok işe yarıyor.
    Yoksa gördüğüm her şeyi sepete atmak istiyorum. Sonuç: gereksiz alınmış bir sürü ıvır zıvır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Liste yapmak en iyisi özellikle markete aç gitmişsek epey bir yiyecek alıyoruz. Sonra gereksiz yere harcadığımız paraya yazık oluyor.

      Sil
  5. Satıcılar nasıl satarız üzerine çok kafa yoruyorlar. Bizim gibi plansız tüketiciler de olunca işleri kolaylaşıyor. Dediğiniz noktalar önemli. Müziğin ve reklamların etkisi önemli oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok kafa yordukları kesin. Artık bizde tüketiciler olarak bilinçlenmeli ve paramızı dikkatli harcamalıyız. Kolay kazanmıyoruz, kolay harcamayalım.

      Sil
  6. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Sıraladığınız maddeler insanı para harcamaya sevk ediyor.Ben de cebime çok para almıyorum. Böylelikle ihtiyacım kadar harcıyorum.Gereksiz harcamam olmamış oluyor.Kredi kartı da kullanmıyorsanız sorun ortadan kalkıyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yönteminiz de gerçekten çok mantıklı. Cebe az para almak gerçekten az para harcamak adına güzel bir fikir. Bu değerli tavsiyeyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Elim bir şeye gittiğinde kafamda direk şu canlanıyor"ihtiyacım mı yoksa almasam da olur mu?" Eğer almsam da olur diyorsam bırakıyorum o ürünü. Çok beğenirsem ya da ihtiyacım varsa alıyorum. Alışverişkolik olarak son zamanlarda kendimi böyle frenliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en güzelini yapıyorsunuz bir şey almadan önce bolca düşünmek lazım. Kendinizi frenlemenin yolunu bulmuşsunuz ne güzel buna sevindim. Düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ederim :)

      Sil
  8. Hiç öyle bir problem yaşamadım. Aksine sürekli bir yerlere para koyayım da bir şey olursa harcarım dedim. Bu da bir süre sonra hastalık haline geliyor tabii; ama başka türlü de kendimi güvende hissedemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutumlu olmak güzel bir şey. Bazı insanlar sıkıntılarını gidermek için alışveriş yapıyor olan paramıza oluyor her zaman. Para biriktirmekte fayda var tabi cimrilikte etmemek lazım kendisine de zaman ayırmalı insan eğlenmeli zaman zaman. Düşüncelerini anlattığın için çok teşekkür ederim...

      Sil
  9. Bu yazıyla birlikte neden cok kolay para harcamadıgımı buldum. Bana sökmüyor demekki 😄 ayrıca o 99 kurusa hastayım düz olsa ödeyemezdik zaten 😁 buçugu bile tam okurum bende. Rakamı yuvarı dogru yuvarlarım yanii 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana sökmüyorsa ne güzel işte :) Çok para harcamak iyi değil zaten az harca öz harca dimi ama :)
      Evet 99 kuruşun epey bir albenisi var bence de :)
      Düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim 😊

      Sil
    2. Kemal Sunalın bir filmi vardı hatırlarsın belki, karısı televizyon alıyor ama bir kurus eksik söyleyip sonuna cık koyuyor. Hep o repligi hatırlarım bu tarz durumlarda epey bi bi faydası oluyor 😄. Minimalizm iste az ve öz 👍

      Sil
    3. Bak şimdi ben o filmi nasıl hatırlayamadım ya :( Hemen bulmam lazım onu :)
      Adı neydi ki acaba ?
      Şu minimalizm kelimesini bu aralar çok fazla duymaya başladım cidden araştırmam lazım artık :)

      Sil
    4. Filmin net adını bilmiyorum ama şendul şabanda olabilir o replik. Ayrıca minimalizim için Şu yazımı önerebilirim 😄😊
      http://anilarimbombos.blogspot.com.tr/2017/06/bir-onerim-var-mim-minimalizm.html?m=1

      Sil
    5. Tamam filmi bakacağım :)
      Hemen önerine bakacağım çok teşekkür ederim :) :)

      Sil
  10. Sanırım siz böyle bir sebepten dolayı para harcamadığınız için listeye eklememişsiniz ama bir madde daha var; "Can sıkıntısı"
    "Canım çok sıkıldı gidip biraz alışveriş yapıp rahatlayım" diyen insanlar tanıyorum (: Can sıkıntısından dolayı alışveriş yapmak bünyeye iyi geliyor mu bilmiyorum ama cebe iyi gelmediği ortada. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok haklısınız onu eklemeyi unutmuşum ve doğru ben can sıkıntısından para harcamıyorum :) Can sıkıntısından çok para harcayanlar da var tabi ki de :)
      Bende bilmiyorum bünyeye nasıl geldiğini ama cebe iyi gelmiyor haklısınız :)
      Bu güzel yorumunuzu paylaştığınız için çok teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Can sıkıntısı kesinlikle doğru. Allahtan param olmadıgı zamanlarda cok canım sıkılıyor 😂😂😂 yoksa neleri getirirdim eve o psikolojiyle

      Sil
    3. Paranın olmadığı zamanlarda canının sıkılması normal bence :)
      Haha evet insan çok para harcar o sıkıntıyı gidermek için :)

      Sil
  11. Yazıya tesadüf eseri denk geldim. Başlığı hemen ilgimi çekti çünkü akıtan musluk gibiyim. Az ama sürekli harcıyorum. :D "İhtiyaçlarınızı gözden geçirin ve her bir ürünü satın alırken gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun." Ah ah şunu yapabilsem zaten. İhtiyacım olmasa da kendimi ikna ediyorum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki denk gelmişsiniz buna sevindim :)
      Lütfen musluğu kapatınız ve gereksiz para harcamayınız ne olur :)
      İnsan gerçekten de bir şeyi istediği zaman kendi kendini ikna edebiliyor :)
      O zaman bu yazı sizin dönüm noktanız olsun ve yeni bir sayfa açın kendinize. Ve söz verin artık gereksiz para harcamayacağım diye :)
      Düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  12. Hayatı minimalize etmekle ilgili yakında bir yazı yazmayı düşünüyorum ben de.Sistemin bu şekilde tüketici hale gelmesi pek hoşuma gitmiyor açıkçası.Yazdığın bu yazı,umarım herkesin biraz da olsa düşünmesine yol açar.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazınızı bekleyeceğim :) Umarım öyle olur biraz da olsa tutumlu olmak bilincine sahip olur ve paramızı dikkatli harcarız :) Bu değerli yorumun için ben de teşekkür ederim :)

      Sil
  13. meczuuup sana önerdiğim belgeseli kesin izlemelisiin. Bak harbi beğeneceksin bu yazını okuduktan sonra %99 emin oldum. İzle mutlaka yorum yaz. Bekliyorum baak.

    YanıtlaSil
  14. para harcamak en tatlı şey yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı ama çok para harcamakta bir o kadarda tatsız :)

      Sil
  15. Güzel bir konu, insan planlı çıkmalı gerçekten yoksa tam yukarıdaki maddeler yaşanıyor ve çok harcama yapılıyor. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız :) Çok harcama yapmamak için çok düşünmek lazım gerçekten de. Düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.

      Sil
  16. Harcamak çok önemli konu. Şahsen çok dikkat eden biri olarak AVM `lere zorunlu olmadığım sürece gitmem, boş boş mağaza bakmayı hiç sevmem. Her şey mümkün olmasa da internetten almak kurtarıcı bu konuda, kafa dağılmıyor. Ekonomi tüketim üzerine dönüyor, ürünler, mağazalar çeşitlendi vs. Eskiye göre çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de gerçekten para harcamak bizim için en önemli konulardan biri. Daha fazla para kazanmak her zaman elimizde olmayabilir ama daha az harcamak her zaman yapabileceğimiz bir şey. İhtiyacımız olandan fazlasını alıyoruz hem çok para harcıyoruz hemde etrafımız gereksiz, ihtiyacımız olmayan şeylerde dolup taşıyor.
      Düşüncelerinizi paylaştığınız için ve Bu değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim..

      Sil
  17. Merhaba...Biz o paraları harcayalım diye insan psikolojisini de kullanarak öyle satış yöntemleri kullanılıyor ki farkına bile varmiyoruz. Sonra elimizde poşetler eve gelince niye aldım ki ben bunu diye düşünüp duruyoruz ama hepsi bizim suçumuz değil aslında 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız :) Etkili satış yöntemleri üzerine belki aylarca kafa yoruyorlardır. Evet bizim suçumuz değil ama olan cebimize oluyor, zor kazandığımız paraları çok kolay bir şekilde harcıyoruz maalesef :) Vaktini ayırıp düşüncelerini esirgemediğin için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  18. bu aralar indirim indirim diye diye birsürü gereksiz şey aldım.. bu yazı biraz kafama dank ettirdi gibi.. teşekkür ediyorum, emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyin indirimde olmuş olması gerçek fiyatını bilmediğimiz için bize bir anlam ifade etmez. Sadece zihnimizde alışverişe dair dürtüler oluşturur ve bizde belki de bu sayede düşünmeden alışverişler yapar ve çok para harcarız kolay bir şekilde.
      Ben çok teşekkür ederim vakit ayırıp düşüncelerini esirgemediğin için.

      Sil
  19. Gerçekten bunu düşünmek gerek..aslında aldıklarının çoğu gerçekten ihtiyacımız olmayan şeyler.
    Çok güzel bir paylaşım olmuş naçizane ben de aç karnına market alışverişi yapmayın demek isterim ben aç isem hiç olmayacak şeyler almak için uzatırım elimi özellikle de ramazan ayında marketi komple götüresim var:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde fazlasıyla düşünmek gerek. Olan paramıza oluyor maalesef hem çok para harcıyoruz hemde ihtiyacımız olmayan şeyleri almış oluyoruz. Sizin öneriniz de gerçekten çok mantıklı. Haklısınız insan aç iken aklıyla değil belki de midesiyle düşünüyor :)) Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  20. Ekonomik bir yazı olmuş iktisat mezunu olarak bu yazıyı çok sevdim .Bence devamı gelmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir iktisat mezunu olarak neden çok para harcarız sorusuna verdiğim cevapları ve önerileri beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti. Bunun için ve ayrıca desteğiniz için tekrar teşekkür ederim :)

      Sil
  21. alışveriş yaparken bile,hakkımız olan kuruşları bile kuruşları önemsemediğimiz için kasadan almıyoruz..indirimler insana cazip geldiği için daha çok harcama yapmasını sağlıyor..müziğin etkisi de ilginçmiş..çok güzel tarif etmişsiniz neden kolay para harcıyoruz sorununu.."para kazanmak zor ama harcamak çok kolay" tadında güzel faydalı bir yazı,emeğinize sağlik..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. O bırakılan ve ya bize verilmeyen 1 kuruşlarla ayda ne servetler kazanıyorlar bir anlasak keşke. Haklısın gerçekten de indirim kelimesini gördüğümüzde büyülenmişcesine para harcamaya başlıyoruz. Hatta kontrolü kaybedip hiç almayacağımız ürünlere bile istem dışı olarakta olsa para harcadığımız oluyor. Oysa çok zengin değiliz ki neden çok para harcayalım ? (:
      Beğenmeniz beni ziyadesiyle memnun etti. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  22. O kadar kolay para harcayanlardan değilim.İndirim de olsa müzikle de etkilemeye çalışsalar bana aldıramıyorlar.:)) Bence para kazanmanın zorluğunu bilenler daha dikkatli kullanıyor parasını.Bir yerlerden hazır eline veriliyorsa onlar için harcaması daha kolay hale geliyor.
    Güzel bir konu, umarım herkesin kendini sorgulamasını sağlar.
    Emeklerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onların yaptığı oyunlara kanmamanıza çok sevindim (: Bende kendim adına sizin gibi düşünüyorum. Beni de para harcama konusunda kandıramazlar diyorum kendi kendime. Umarım kendimi kandırmıyorumdur (: Haklısınız. Gün içinde saatlerce verilen emek sonucunda zor kazanılan para asla kolay harcanmamalı. Vaktinizi ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla (:

      Sil
  23. Para cebinde dursun (cebinde derken evde bırak güvenlik için ) alma hiç bişey para sende dursun ne zaman almak istersen aceleci olma daha az harcarsınız ben yapamıyorum ama kötü duruma düşüyorum sonra ah para olsaydı diye ağlıyorum iddia bide sigara paramı bitiriyor farkındayım ama eşşek gibi gidip alıp oynuyorum
    ... MK böyle hayatın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey sizin elinizde. Birazcık sabırlı olun. Birazcık azim gösterin. İnanın kendinize. Eminim bir çok şeyi değiştirecek gücünüz var. Neden olmasın ki ? Madem para zor kazanılıyor; madem para kazanmak için yoğun emek gerekiyor, e o zaman neden paramızı çok kolay bir şekilde harcayalım ki ? Yıpratmayın kendinizi. Ve değişime tamda bugün başlayın. Bugün az para harcayın, ihtiyacınız olandan fazlasını almayın. Yazımı iç dökmeye değer gördüğünüz için müteşekkirim. Sevgilerimle...

      Sil
  24. Para harcamamız icin ne çok taktik var degil mi :) indirimler beni çok etkiliyor.
    Gerçi şu sıralar Corona nedeniyle evdeyiz pek birsey alamıyoruz ama simdi de online alışveriş siteleri revaçta😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Bizi para harcamaya yönelten o kadar çok şey var ki (:
      İndirimler hepimizi etkiliyor bir şekilde. Ama her daim kendimizi frenlemenin bir yolunu bulmalıyız. Evet evdeyiz ama haberlerde duyduğuma göre online alışverişlerde aşırı bir artış olmuş. İnsanoğlu bir şekilde para harcamanın yolunu buluyor (:
      Düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.

      Sil
  25. Yıllarca perakende sektöründe çalışmış biri olarak bu yazında yazdığın her şey bana o kadar tanıdık geldi ki:) Gülümsetti beni:) Müşteriyi satışa yönlendirmek için her şey yapılıyor. 9.99 ya da 99.9 rakamların hepsi psikolojik satış politikası. Müşteriye direkt 10.00 TL dediğin zaman psikolojik olarak beyne giden algı çok farklı ve ''pahalı'' mesajı uyandırıyor. 9.99 TL'ye aldığını düşündüğün zaman ise ''ucuz'' aldım psikolojisi. Aslında orada düşünmesi gereken iki rakam arasında fark yok, aynı anlama geliyor. Alışveriş çok farklı bir psikoloji. Kampanyalar ise bu işin süsü. %50 ve daha fazla indirim yapılıp müşteriyi mağazaya çektiğinde müşteri aslında asıl fiyatına almış oluyor. Sezon fiyatından zaten kazanıyor firma. İndirimli fiyattan da çok fazla kar ediyor. Çok fazla şey var işin içinde. O kadar farklı bir dünya ki. Eskiden alışverişler gerçekten ihtiyaç için yapılırdı. Son 5-6 senedir ihtiyaç için alışveriş yapılmıyor. Alışveriş terapi gibi geliyor insanlara. Aynı ayakkabıdan bir tane daha alıyor, aslında evde var. O an düşündüğü kendini mutlu etmek. Benim bundan var ikinciye gerek yok diye düşünmüyor ki kimse. Sadece zevk için, mutlu olmak için alışveriş yapılıyor artık. Mağazanın içindeki dekorasyon, müzik bunların hepsi müşterilerin para harcaması için ince ince düşünülüyor. Para harcamayı seviyoruz sanırım. Bir de şöyle bir durum var; para kazanmayı bilmeyen kişiler çok daha çabuk harcıyor. Kolay geliyor bir çırpıda para vermek. Çalışmayan ya da maddi zorluk çekmemiş kişi açısından para harcamak kolay. Aslında onu da suçlayamazsın; çünkü bilmediği bir şey ve nasıl hareket edeceğini bilmiyor. Ben küçük yaştan beri çok kolay para harcamadım hiç. Annem hep, ''çalışmaya başlayınca kendi paranı hiç harcamak istemeyeceksin'' derdi. Gerçekten de öyle oluyor. Çok emek veriyorsun ve o emeğini öyle kolay kolay harcayamıyorsun. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim, paraya da çok büyük anlam yükleyip her şeyden kısmak yanlış geliyor bana. Kararında olduğu sürece güzel bir şey. Bir de günümüzde insanlarda mutsuzluk çok fazla. Ve bence bunu para harcayarak kapatmaya çalışıyorlar. Yani psikolojik boyutları da var. Aslında olay şu; gelirinden çok harcama yapmayacaksın. Türkiye şartlarında böyle değil. Gelirinden fazla harcama yapıp sonra ağlayan yine bizleriz. Alacağın zaman elbette olur ama o ayırımı yapmayı bilmiyoruz. Birikim yapmak aklına gelmiyor kimsenin. Son model cep telefonu çıkınca koşa koşa almaya gideriz. Bu işin içinde çalıştığım için ben kanmıyorum bunlara:) Çalışmasaydım farklı olabilirdi belki. Yazın çok güzel, emeğine sağlık. Bir gün de bu konunun başka bir boyutunu satış danışmanları, mağaza çalışanları açısından yazarsan çok sevinirim. Çok zor bir iş gerçekten. Belki diğer yazılarında vardır gerçi, bakamadım eski yazılara. Konu çok iyi bildiğim bir şey olduğu yazdım. Niyetim ahkam kesmek değil asla, güncel bir konu ve düşüncelerimi söylemek istedim her yazında olduğu gibi.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllarca benzer sektörlerde çalıştıysan yazdıkların bizler için çok önemli olacak o halde. Özellikle o sonu .99 ile biten fiyatlar benim cidden sinirlerimi bozuyor. Nakit verdiğim zaman o 1 kuruşu almak istiyorum çoğu zaman. Cimrilikten değil, sömürülmek istemediğimden. Ama sömürü her zaman devam ediyor. Çoğu zaman farkında bile değiliz. Haklısın. O iki rakam aynı manaya geliyor aslında. Nakit verdiğimizde o parayı alamıyoruz zaten. Hem alsak bile yine algıya maruz kalmış oluyoruz. Büyük şehirlerde yaşayan insanlara alışveriş yapmak terapi gibi geliyor. Katılıyorum bu sözüne. İnsanalar koca binalar arasında avm lere gidip para harcamaktan başka yapacak bir şey bulamıyor. Düzene ayak uyduruyoruz kaybettiğimizin farkında olmadan...
      Çoğumuz çok zor para kazanıyoruz aslında. Zor kazananların çoğu da kolay para harcıyor. Bilinç meselesi, irade meselesi. Cimrilikle tutumluluk arasındaki farkı çok iyi bilmek lazım. Her ikisi de zarar verir insana. Olayın içinde olan birisi olarak yazdıkların çok değerli. Hakikatleri bizler için paylaştığın için çok teşekkür ederim (:
      Saygılarımla. Vesselam...

      Sil
  26. Ortam o kadar can sıkıcı ve bunaltıcı ki,internet alışverişi dışında hiçbir lüksümüz kalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Covid sürecinde elimizden başka türlüsü gelmiyor. Yinede alışveriş yaparken bilinçli olmayı unutmamalıyız. Teşekkürler.

      Sil

Önemli Notlar

1-)Hiçbir hesabınız yoksa bile rumuz belirterek anonim olarak yorum yapabilirsiniz.
2-)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için "beni bilgilendir" kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.
3-)Yorumlarınız benim için çok değerlidir.Lütfen olumlu-olumsuz düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Hayat paylaşınca güzel :)

Copyright © 2011-2021 I © Sitede yer alan tüm içerikler Meczup Yazar'a aittir. Hiçbir şekilde KULLANILAMAZ. MECZUP YAZAR